Sidor

torsdag, februari 07, 2008

SOCIALA PROJEKT TYSTAR GUDS ORD

GUDS ORD & SOCIALA PROJEKT

cid KOMMENTAR SOCIALA PROJEKT TYSTAR GUDS ORD Har avskaffandet av slaveriet, dödsstraffet eller kvinnans underordning lett till omvändelser eller folkväckelser? Fruktar människor Gud mer där varken dödsstraff eller slaveri finns? - Troligen tvärtom. Detta sagt för att komplicera frågan något.

Åtminstone dessa två företeelserna har många kristna engagerat sig i, i tron att det är nödvändigt för evangeliets skull. Missbruk skall inte försvaras bara för att Gud instiftat dödsstraffet, men att fördöma bruket, i Kristi namn, trots att Gud instiftat det, det kan inte vara en frukt av gudsfruktan.

Hur många har börjat tro på Kristus därför att kyrkan (i strid med Bibeln) fördömer det som Gud instiftat? Är det inte snarare ägnat att förminska tilltron till Guds ord, eller åtminstone lära folk att man kan välja och vraka i Biblen efter eget tycke?

OM all denna energi som kyrkorna ägnar åt att göra "intryck" på världen, genom allehanda sociala projekt, istället ägnades åt att lära känna Guds tankar som finns där i vår Bibel, och sedan TALA istället för att "se" på ikoner, eller driva politik eller sociala projekt - skulle det inte då se annorlunda ut, både i den enskilde kristnes liv och församlingarna? Nu är det ingen som tar Guds ord på allvar - alla tror sig veta att Gud är kärlek och att allt är tillåtet och förlåtligt och att inget får konsekvenser varken här eller vid uppståndelsen.

David Wilkerson må ha fel i mycket, men det han sade och skrev 1973 det stämmer mer och mer för varje dag. Så här skrev han i "Synen" om sociala projekt:

"2 - EN VÄRLDSOMSPÄNNANDE SUPERKYRKA En världsomspännande superkyrka bildas genom en union mellan liberala ekumeniska protestanter och den romerska katolska kyrkan. De gör även gemensam sak politiskt. På detta sätt blir denna kyrka en av de mäktigaste religiösa faktorerna i världen. Denna superkyrka blir andlig endast till namnet. Man använder fritt Jesu Kristi namn, men är i själva verket antikristlig och politisk i sin verksamhet. Denna mäktiga kyrkounion kommer att engagera sig djupt i socialt arbete, [min kursivering/cid] väldiga välgörenhetsprojekt och filantropisk verksamhet. Dess ledare gör storordiga uttalanden om vikten av att fylla alla människans behov och man kallar folk till förnyat intresse för sociala problem, politisk intervention och vidgat inflytande i världsfinanserna. " 1)

Kyrkans uppdrag är ett: Göra människor till lärjungar till Kristus. Låt de som inget annat liv har än det som är på denna jorden göra det jobb de är bäst på. Kyrkan skall göra det den är bäst på - förkunna evangeliet i enlighet med Guds ord.

Förkunnandet av den Levande Gudens levande ord, inte 'tittandet' på döda träbilder, inte bekämpandet av sociala missförhållanden, det är kyrkans uppdrag. Endast kyrkan har de nödvändiga medlen för ett ge Guds ord. Endast kyrkan kan göra det. Om inte kyrkan gör det blir det inte gjort.

Allt det andra kyrkor nu sysslar med kan andra göra lika bra eller bättre. Kraftsamling kring Guds ord är kyrkans plikt. Den alltmer utbredda ekonomiska krisen för kyrkor och församlingar har inte fått den effekt den borde få. Istället för att sluta med verksamheter som är vid sidan av huvuduppgiften, så minskar man antalet lokaler och församlingar. Ja, det ser ut som om man tar resurser från predikandet och lägger det på rent jordiska angelägenheter istället. Någonting är rejält fel i kyrkornas agendor och tänkande.

Mig synes det som om huvudsäkringen har gått. Det finns ingen kontakt med Guds livgivande ord.

1) s. 66, "Synen", David Wilkersson (Evangeliepress, 1993; originaltitel "The Vision", en predikan och en bok skriven 1973, efter en syn han hävdar att fått av Gud i april samma år.)

*

LÄS OCKSÅ PÅ DENNA BLOGG:
Är bistånd & diakoni till icke-troende bibliskt? [LÄS HÄR]
Goda gärningar = bistånd, diakoni? [LÄS HÄR]
Hur läser Österberg (& Du!) bibeln? [LÄS HÄR]
diakoni, mervärde & "biblifiering" [LÄS HÄR]

*

Läs mer:
"Timbroskrift upprör kristna biståndsorganisationer" (Dagen 2008-02-14)
"Kyrkornas arbete är värt mkt mer än det nuv. bidraget" (Dagen 2008-02-13)
"Kyrka i ett ljus." (DN 2008-02-10)
Sidas chef: Jag är positiv till förändringarna (Dagen 2008-02-07) Ministern: Vi vill jobba mer med konfliktområden (Dagen 2008-02-07)
Regeringen avslöjar hur framtidens bistånd ser ut (Dagen 2008-02-07) "Agera mot urholkning" (Dagen 2008-02-05) "Ny Sidachef: Biståndet spretar" (Dagen 2008-02-01) "Ny rapport: En försvinnande liten del av den globala biståndsökningen har gått till ren fattigdomsbekämpning" (Dagen 2008-02-01) (Andra intressanta bloggar om , , )

*