| START | Mest lästa | Debattartiklar || Motto: Vad Säger Skriften? | Bibeltolkningsprinciper || TACK GODE GUD! DU LEVER ÄNNU! VÄLKOMMEN HIT! || höger-kol.: Art. på Denna Sida | Tio senaste | ARKIV |

CID - CARL INGEMAR DAGMAN - KRISTENDOM & SAMHÄLLE +
<$BlogRSDURL$>
GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS

GUD MED DIG! | | Jesaja 7:14 | | Genesis 28:15 | | GOD WITH YOU!
+ + +

+ VALET 2014 & 2018 - Socialism & Islamism contra Kristen civilisation +
måndag, februari 18, 2008

  Erixon, kränkningar & Kristus

KRISTENDOM, SANNING & KRÄNKNINGAR

cid KOMMENTAR ICKE-KRISTNA KULTURER & KRISTENDOM

Dick Erixon, "Först kränkt vinner" (söndag 17 februari 2008 · 10:36) :

"Själv är jag så trött på alla som reflexmässigt hävdar att de är “kränkta”. Det är en retorik hämtad från andra, icke-kristna kulturer där man vinner framgång på att anklaga och hämnas på andra snarare än att göra något produktivt själv.

Det är folk som inte respekterar upplysningen, strävan efter kunskap och belöning för goda prestationer - oberoende av alla andra faktorer - som tar till “jag är kränkt!!!” för att bryta sönder den västerländska civilisationens grundfundament."

Denna kommentar finner jag mycket träffsäker. Kristendomen är ju i sig själv, rätt uppfattad, den sakligt sett djupaste kränkning man kan tänka sig av den vanliga människan. Allt hos människan sammanfattas i ordet synd, när det gäller rättfärdighet inför Gud. I den kristna kulturen ingår därför en beredskap att bli tillrättavisad och kränkt som en naturlig del. Även i form av gyckel eller för den delen nidteckningar.

De gammaltestamentliga profeterna var inte rädda eller fina i kanten, de talade sanning på ett sätt som upprörde både hög och låg och sanningen har alltid varit jobbig att ta. De drev hårt med avguderiet isynnerhet. Somliga makthavare bestraffade de profeter som vågade ifrågasätta deras gärningar. Och Jesus frågar de skriftlärde vilken av profeterna de inte hade dödat, det var farligt att vara profet och säga sanningar, det var inte många som dog en naturlig död.

Johannes Döparen kränkte Herodes då han förklarade för honom att det var orätt att ta sin broders hustru, men mest förargad blev kvinnan ifråga, hon hade ju också mest att förlora. Så när hon fick chansen såg hon till att få profetens huvud serverat på ett fat. Johannes Döparen visste vad han gjorde då han gick till rätta med Herodes offentliga synder. Men att undvika döden genom att tiga eller ljuga, var inget alternativ.

Det är därför något sjukt och absurt att just de kristna som inbillar sig att de är profetiska och har ett angeläget budskap om synden i vårt samhälle, likväl inte vågar säga sanningar om muslimerna. En sådan låtsasprofet är tidningen Dagen och dess ägare och redaktion.

I alla tider har kristna rörelser kompromisslöst fördömt ogärningar och synder. Kort sagt: det finns ingen kristendom som inte fördömer synd, och det finns inget fördömande av synd som inte är kränkande. Det hör till den kristna kulturen att säga sanningen även när den är kränkande.

Den kristna kulturen har detta i sig, att människorna skall höra Guds ords domar över vårt sätt att leva. Den kristna kulturen har fostrat en attityd av offentlig rannsakan såväl som enskild. Man blir granskad och dömd i predikan, och man dömer sig själv enskilt i ljuset av Guds ord.

Denna benägenhet till självkritik är en av hemligheterna med den kristna kulturens enorma, världshistoriska framgångssaga. Den är en av hemligheterna bakom den vetenskap som har växt fram på kristen mark. Kort sagt, kränkningar och tålandet av kränkningar är typiskt för en kristen, nämligen när kränkningen är förenad med sanning och avsedd att leda till insikt.

Varifrån kommer denna sjukdom att skylla ifrån sig och lägga allt ansvar på andra?

Jag är inte så övertygad om att Erixon har rätt, då han tror att det kommer från andra kulturer. Inte så att det inte finns i andra kulturer. Men jag tror att det socialistiska självhatande Europa ger dessa vapen och dessa knep till invandrare, även till sådana som egentligen själva är främmande för det.

Det är en stor paradox här. Socialister och liberaler i Europa älskar att hata (det kristna) Europa, men de lär inte invandrarna att vara ens måttfullt självkritiska. Istället driver de sitt eget självhat så långt att de ber invandrarna piska oss. Det är i alla fall en möjlig förklaring till varför man uppmuntrar och tolererar all denna fega och ynkliga inkompetensförklaring från vissa svenskar och invandrare, som tar till "jag är kränkt" så fort de inte gjort sin hemläxa eller stannat hemma från skolan eller inte skaffat ett jobb.

Jag lutar alltså mer åt att det är den vettlösa och sanningslösa socialismen som fostrat så många generationer i Sverige, som lär våra invandrare detta, nästan innan de kommer hit. Det har nog mer med socialismens hat att göra, de hatar den kristna kulturen och västerlandets ekonomiska framgång, som har den kristna kapitalismen som rot och vagga.

Denna tendens att skylla allt på andra går som en röd tråd genom västerländsk anti-kristlig filosofi de senaste seklerna. Vad vore Freud och andra om de inte hade vädjat till frestelsen att skylla allt på våra föräldrar? Att skylla ifrån sig är dock inget nytt, det har människan sysslat med alltsedan syndafallet. Det hör till syndens konsekvenser, vi vill synda men vi vill inte ta konsekvenserna.

Men den kristna kulturen har fram till socialismens dominans bekämpat denna tendens att skylla ifrån sig. Istället för att skylla på andra har kristendomen lärt oss att anklaga oss själva. Luther formulerar faktiskt kristendomens uppfattning om rättfärdighet i en nyckelmening, då han säger att rättfärdighet börjar med självanklagelse.

Det är därför socialismen är en sådan förbannelse. Den lär nämligen människor att skylla på andra, aldrig sig själva. Man skall leva på andra, ta från andra, bara för att de har mer. Avunden är den tillbedde avguden.

Kristendomen lär att den som inte vill arbeta skall inte äta. ("får inte", säger Bibel 2000)Eget arbete i förening med bön är den väg den kristne skall gå och leva på.

Men socialismen har i sitt hat mot allt kristet och mot allt privat ägande kommit att bekämpa duktigheten och skötsamheten. Man belönar oduglighet och misskötsel därför att man har insett att det är ett effektivt sätt att bryta ner det man hatar, nämligen det kristna samhället som bygger på det naturliga och går under namnet borgerlighet.

Istället för att övervinna svårigheter genom arbete och tålamod försöker alla i skydd av socialismens falska evangelium skaffa sig fördelar på andras bekostnad genom att framställa sig som mer kränkt än andra. Medan i den kristna kulturen alla är syndare, och räddas till självinsikt genom att låta utsätta sig för denna "kränkning" som heter fördömande av synder, så är socialismens idé att den som inget har skall stjäla från andra.

Det är anstötligt men vid närmare betraktande en härlig sanning i Jesu ord, att från den som inget har skall tagas också det han har, medan åt den som har skall bli givet.

Den som inte har något, det är den, som bara ser till vad han inte har och avundas dem som har mer. Den som har, det är den, som är nöjd med det han har och gör det bästa möjliga av det han har och det han kan, han anstränger sig. Men socialismen vill ta från dem som anstränger sig och ge åt dem som intet gör, utom att kräva och gnälla.

* * *

Dick Erixon är enligt min mening den bäste teologen i Sverige för närvarande. Ingen har ett så snabbt och säkert omdöme i moraliska frågor. Och all moral utgår från den medvetna eller omedvetna gudsuppfattning man har. Att han själv visserligen föredrar den kristna kulturen men inte tror på dess gudomliga sanningar, förändrar ingenting. Gud har i alla tider använt människor som ibland inte själva ens vet om att de är använda och står i Guds tjänst. För övrigt måste allt och alla tjäna Gud oavsett om man vill det eller inte, vet om det eller inte, gör motstånd eller inte. Gud styr allt, det är det som menas med att vara GUD. Även de värsta fiendernas anlopp tvingas att tjäna Guds syften. Och för den som tror - det är förtröstar utan att se bevis - samverkar allt till det bästa, därför att han ser Gud och Guds kärlek bakom allt. Den som känner Gud håller sig fast vid hans barmhärtighet hur det än ser ut. En sådan tro kan aldrig få fel. Den skall i evighet få sin lön, och redan här.

*

LÄS OCKSÅ PÅ DENNA BLOGG:
Heliga karikatyrer! Om Sandlund, David & Goliat [LÄS HÄR]

*

Läs mer:
"Ohelig allians?" (Dagen 2008-02-21)
"Jaktscener från Lärarhögskolan" (DN Kultur 2008-02-20)
"Tyst i klassen" (DN Kultur 2008-02-18)
"Kränkt, kränktare, kränktast ..." (Dagen 2008-02-20)
"Först kränkt vinner" (DN Kultur 2008-02-17)
"Frihet med begränsningar" (Dagen 2008-02-15)
"Det krävs många karikatyrer" (SvD 2008-02-14)
(Andra intressanta bloggar om , , )

*

 


OBS!!
ARKIVERINGEN HAR ÄNDRATS!
till
lagring per datum istället för per månad!

Vänligen se "ARKIV" i höger spalten!
Content Swedish; English (starting July 2006)
Articles on Christianity & Society and
Comments on articles by others
by Carl Ingemar Dagman, Habo, Sweden
Email

Created Monday, Feb. 2, 2004
Changes in design Sept. 2006, Febr. 2008

Psalm 145 to 150 - Read from KJV

9-11 Psalm 23:4
Fear No Evil - Frukta intet ont

Psalm 9:11 [1917]
"Och må de som känna ditt namn
förtrösta på dig;
ty du övergiver icke
dem som söka dig, HERRE."

Psalm 9:11 [KJV]
"Sing praises to the LORD,
which dwelleth in Zion:
declare among the people his doings."


  LÄNK till CID på Twitter


  ARTIKLAR PÅ DENNA SIDA:

  Erixon, kränkningar & Kristus


  DE TIO SENASTE ARTIKLARNA:

  Goda gärningar = bistånd, diakoni?
  Om Halldorf, kyrkofäder, ikoner & ekumenik
  cid om "Hoppet som bär oss" (Dagens ledare 14.2.2008)
  Heliga karikatyrer! Om Sandlund, David & Goliat (D...
  Hur läser Österberg (& Du!) bibeln?
  cid om twinglande på dagen.se
  SOCIALA PROJEKT TYSTAR GUDS ORD
  Homo6are hatar Paulus, alltså är de judehatare!
  Är bistånd & diakoni till icke-troende bibliskt?
  Plåtpoliserna hindrar livräddande  ARKIV


  REKOMMENDERAS - MEST LÄSVÄRDA I SVERIGE

  DICK ERIXON - Sveriges mest läsvärde politiske kommentator

  VÄRLDEN IDAG - Sveriges mest utmanande tidning (nåja)

  MOST RECOMMENDED

  RealClearPolitics - the best every day

  LÄNKAR TÄNKVÄRDA ARTIKLAR

  Sverige
  - ENPARTISTATEN?

  2003-07 | DSM | Intervju med Hans Bergström: "Sverige har blivit en ENPARTISTAT och ingen reagerar"

  2004-02-19|SvD|Maktmonopol|Emil Uddhammar

  2004-02-07|SvD Bränn.|Johnny Munkhammar|Den stora staten faller

  2004-01-21 on|DN Ledare|Efter 44 år i följd 1932-1976,innebär perioden 1994-2006 ytterligare 12 obrutna år

  1987-09-25|SvD|Hans L Zetterberg|(s)ekten som blev statskyrka

  - HÄLSO & SJUKINDIKATIONER
  Sverige i fara! - Artikelsamling

  EU & USA
  2002-12|American Enterprise|Karl Zinsmeister|Bird's Eye|Old and In the Way (USA and Europe)|*MÅSTE LÄSAS!!

  USA
  Harper's Weekly

  IRAQ
  2004-02-26|NPQ Global Viewpoint|Condoleezza Rice|on WMD & IRAQ;Preemption;Russia;Pakistan & NPT|

  2004-02-23|Weekly Standard,Vol.9,Issue 23|Robert Kagan & William Kristol| The Right War for the Right Reasons|The liberation of Iraq was abundantly justified|

  2003-11-05 | Slate | Christopher Hitchens | Restating the Case for War - Waiting for Saddam to change is what got us into this mess in the first place | fighting words - A wartime lexicon

  2003-10-20 | Weekly Standard vol. 9, iss. 6 | Robert Kagan & William Kristol | Why We Went to War: The case for the war in Iraq, with testimony from Bill Clinton

  2003-03-15 | Bildt.net | Carl Bildt | Peace for Iraq |

  2003-02-09 | bildt.net | Carl Bildt | War? Peace? |

  2003-01-28 Tu | IHT The Internatonal Herald Tribune | Carl Bildt | End the Decades of War in Iraq - Regime change in Iraq isn't optional

  2002-10-12 | bildt.net | Carl Bildt | War in Iraq?

  9/11
  2001-10-08 må | Aftonbladet | Carl Bildt | "Låt en sak stå alldeles klar: USA har inte bara rätten att slå tillbaka mot Usama bin Ladin, utan också skyldigheten att göra det" |

  2001 Sep. 12, Wednesday | Time | Lance Morrow | The Case for Rage and Retribution |

  BIBEL-LÄNKAR MM

  Andakt
  O store Gud/How Great Thou art/Wie gross bist du
  Vår Gud är oss en väldig borg
  Daglig resekost, ur Luthers verk
  Ljudfiler på dagen.com
  - Lewi Pethrus: Bakgrund till "Löftena kunna ej svika"
  - Einar Ekberg: "Löftena kunna ej svika"
  - C G Hjelm: "Gör verkligheter av möjligheter"

  Sv. kyrkan
  Sv. kyrkans Bekännelseskrifter
  Olavus Petri: Ur "Förmaning till alla evangeliska predikare"

  Dr. Martin Luther
  Martin Luther 1483-1546, Project Wittenberg
  Luthers 95 teser, 1517 [danska + latin]
  The 95 Theses [även ty +fi]
  Martin Luthers Lilla katekes
  Schmalkaldiska artiklarna
  - Om synden
  - Om lagen
  - Om evangeliet
  - Huru en människa blir rättfärdig inför Gud, och om goda gärningar
  Om påvens makt och överhöghet
  Om en kristen människas frihet
  Om den trälbundna viljan
  - Om trons visshet
  - Skriftens klarhet
  Stora Galaterbrevskommentaren
  - FEMTIO LYSANDE FÖRTJÄNSTER HOS DEN EGNA RÄTTFÄRDIGHETEN
  - "Alla de som låta det bero på laggärningar äro under förbannelse"
  Verteidigungsrede auf dem Reichstag zu Worms 18. April 1521

  John Wesley
  John Wesley's Sermons

  Biblar
  Luthersk Nätbibelskola
  Bibeln 1917
  Folkbibeln
  bibeln.se
  Die Bibel, Martin Luthers berömda, 1534
  Crosswalk.com Bible Study Tools
  King James Version
  Greek NT, Nestle-Aland
  Bible Gateway
  Online Bibles [olika grek. NT, Septuaginta]
  Bibliotheca Biblica IntraText

  LAG & RÄTT

  Domarregler
  Olavus Petri Domareregler

  Svensk lagstiftning
  Lagrummet: Lagar och författningar
  Regeringskansliet
  Riksdagen


  ORD & SPRÅK

  Ordböcker
  SAOB
  SAOL, sjätte uppl. 1889
  SAOL, åttonde uppl. 1923

  KOLUMNISTER

  Sverige
  Per Ahlmark, DN
  Carl Bildt

  USA
  Max Boot
  David S. Brooks, NYT
  Thomas L. Friedman, NYT
  Christopher Hitchens, Slate column, Fighting Words
  Christpher Hitchens, Column, The Mirror, London
  The Christopher Hitchens Web
  Charles Krauthammer, WP
  William Safire, NYT


  Powered by Blogger