GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS
GUD MED DIG! |
| Jesaja 7:14 | | Genesis 28:15 |
| GOD WITH YOU!
+
+
+
+ VALET 2014 & 2018 -
Socialism & Islamism contra Kristen civilisation +
|
Samlade omkring visionen att få bygga Enhetens kyrka vid Östanbäcks kloster vill vi ta tillfället att uttrycka vårt gemensamma ja till det monastiska livets nådegåva. Det är Guds Andes verk ibland oss och runt om i världen att kommuniteter med olika kallelser har återkommit till kyrkor som gjorde sig av med klostergemenskaperna för snart 500 år sedan. I glädje anknyter vi till det officiella erkännande av klostrens betydelse som Svenska kyrkans biskopar gjorde denna dag för 18 år sedan.
Det handlar främst om vägen till kontemplation. Ett liv i Guds hjärta är överhuvud förutsättningen för ett trovärdigt kristet vittnesbörd i världen. Från hjärtat pumpas blodet ut. På motsvarande sätt förmedlar klosterrörelsen liv till kyrkans olika lemmar genom ständig bön.
Den monastiska kallelsen är profetisk. Genom att visa på vägar till de friska källorna utmanar kommuniteterna en kultur, där konsumism och självcentrering leder till karaktärens krackelering och en upplösning av relationer. De utgör celler som återställer kroppen. Samtidigt väcker de ett djupt gensvar hos var och en som längtar efter helighet och en autentisk kristen tro.
Ett genomgående drag i den monastiska rörelsen har varit en djup känsla för samhörighet med hela kyrkan. Kloster och kommuniteter är ett allmänkyrkligt alternativ till sekterism och separatism. Till skillnad från många andra väckelserörelser och reformationssträvanden har de monastiska avstått från att bilda nya församlingar och kyrkor. En medveten ekumenisk kallelse, grundad på övertygelsen om ”en enda, helig, katolsk och apostolisk kyrka”, präglar många av de kommuniteter som växer fram i vår tid – även i samfund som tidigare inte haft sådana gemenskaper.
Lärjungaskap i en kommunitet måste vara förenat med en stark medvetenhet om att alla döpta tillhör kyrkan och är våra systrar och bröder. I alla tider har kommuniteter kallat de etablerade kyrkorna till omvändelse, inte genom förakt eller fördömelse utan genom sitt profetiska exempel. Arvet från den odelade kyrkan utgör en rik källa för tron, bönen och det liturgiska livet – med eukaristin i centrum och den karismatiska friheten, i personlig lyhördhet för Anden.
Så ser vi klosterlivet som något Herren har placerat i kyrkans mitt. På ytan kan det verka litet och oansenligt i Sverige idag, men även en liten kroppsdel kan ha en helt avgörande funktion för kroppens välbefinnande. Klosterlivet är inte till för alla, men det välsignar alla.
Vi som undertecknat detta uttalande kommer från olika kristna samfund, men vi ber om och strävar efter den fulla sakramentala enheten i gemensam bekännelse av Jesus Kristus, sann Gud som blivit människa utan mans medverkan genom den rena jungfrun Maria, och som blivit korsfäst för våra synder och med sin förhärligade kropp lämnat den tomma graven. Vi bekänner honom med Fadern och Anden i Treenighetens outgrundliga mysterium, och som lärjungar vill vi i allt lyssna till och lyda Herrens bud genom profeter och apostlar.
I vår längtan efter Kristi kyrkas förnyelse genom den helige Ande ber vi med Svenska kyrkans biskopar 1990 för dem Anden kallar till kloster och kommuniteter, att de lever värdigt Jesu Kristi evangelium och bevaras i kärlek och trofasthet, så att Gud Fadern blir ärad i allt och Kyrkan blir en förgård till Guds rike.
Östanbäcks kloster den helige Antonius’ dag, inför den hundrade böneveckan för kristen enhet 2008
Anders Arborelius OCD, biskop i Stockholms katolska stift Mar Dioscoros Benjamin Atas, ärkebiskp, patriarkalvikare, Södertälje Ulf Ekman, pastor, församlingen Livets Ord, Uppsala Per Englund, präst, ordförande i Förbundet för Kristen Enhet Sune Fahlgren, teol dr, Evangeliska Frikyrkan, Örebro Rune Ferngren, direktör, Haninge Roald Flemestad, teol.dr, biskop electus, Nordiska Katolska Kyrkan, Oslo Björn Fjärstedt, biskop em, Uppsala Bertil E. Gärtner, biskop för Östanbäcks kloster Peter Halldorf, pastor Bjärka Säby Bengt Holmberg, professor emeritus, Lund Sture Holmberg, kyrkoherde, Kila, Västmanland Carl-Olov Hultby, riksevangelist, Svenska Missionskyrkan, Sala Berit Simonsson, inspiratör Oas-rörelsen, Henån Gunnar Weman, ärkebiskop em, Sigtuna Per Åkerlund, präst och bokförleggare, Skellefeå Leif W. Östberg, prost Västerfärnebo
cid KOMMENTAR Klosterliv saknar stöd i Skriften
Uttalandet publicerades i Världen idag på Kultursidan (s. 4) onsdagen den 23 jan. 2008, men finns inte utlagt på http://www.varldenidag.se/ . Pastor Bjørn Olav, Norge, har lagt ut texten på sin blog http://bjornolav.blogspot.com/2008/01/det-monastiske-kallet-er-profetisk.html .
Om innehållet kan sägas att det omintetgör de viktiga och tidlösa sanningar som Luther drog fram i ljuset, då han satte Skriften, den Helige Ande och Guds ord före människors ord och stadgar. Detta uttalande saknar också allt stöd i Skriften.
Ej eller söker man grunda detta påstående i Skriften - man vet naturligtvis att det inte går!
Därmed kan man än en gång konstatera att individer som anser sig själva för Skrifttrogna, likväl inte är det.
Det enda profetiska med detta är att det vittnar om förfallet bland kristna kändisar. Respekten för Skriften är borta även hos sådana där man minst kunde vänta det.
Ingen av de som vill kallas "ledare" frågar: "Vad säger Skriften?"
Det monastiska livet vittnar inte om helighet, utan om synd. De som inte vill leva bland vanliga människor tycker sig vara bättre. De snickrar ihop egna kors, för att slippa bära de riktiga kors som Gud befallt dem att bära var dag.
[Tillägg 29/1: De vill vara goda och rena och rättfärdiga genom att fly från alla de människor i världen som de anser vara onda, trots att Skriften säger att vi inte skall fly från världen. Guds rättfärdighet är att vara där syndarna är. I världen men inte av världen. Flykten från världen är en flykt från Ordet och från sanningen om ondskan i den falska fromheten, det är ett försök att bli rättfärdig vid sidan av Guds ord, utan tro. Det är i världen det kors finns som Kristus befaller oss att ta upp och bära, det som andra lägger på oss. Det självtagna och självgjorda korset är inget kors alls, det må sedan göra hur ont som helst!]
Löften om avstående från äktenskap är i sak att säga att den ogifte som lever kyskt är heligare eller mer använd av Gud än den som är gift. Att kalla munkeriet för heligt är att fördöma äktenskapet, och de som gör så är fördömda i sina samveten säger Paulus.
Munkeriet föder och göder den falska inbillningen att det finns ett andligt stånd av människor, som står närmare Gud. Detta är lögn, obibliskt och anti-reformatoriskt.
Det är mycket nu. Så mycket att det räcker och blir över av tokerier och otacksamhet gentemot de sanningar som Luther blev redskap till att dra fram.
Dock skall man inte förvänta sig någon bättring eller omvändelse. Det kommer att bli mycket värre innan det vänder - om det alls vänder. Det formella ledarskapet i den nominella kristenheten har övergivit Skriften.
*
Se också på denna blogg: EKUMENIK: "Samfunden bidrar till sin egen självutplåning" (Dagen 2007-06-12 ) "Ökad enighet är ingen lösning" (Världen idag Kultur Debatt 2007-02-16) HALLDORF: kristenhetens "2/11" - om 'ikofåneri' & Halldorf Om klosterliv & äktenskapet 2008-01-23 Världen idag "Kallelsen till klostergemenskapen är profetisk" NÅGOT OM HALLDORFS IKONFÖRSVAR SAMT 2007-12-06 Kyrka & Folk nr 49 Carl Ingemar Dagman Hur mycket kan man ändra på och ändå hävda att man har Bibeln som högsta norm?
*
Läs mer:
*
9-11 Psalm 23:4
Fear No Evil - Frukta intet ont
Psalm 9:11 [1917]
"Och må de som känna ditt namn
förtrösta på dig;
ty du övergiver icke
dem som söka dig, HERRE."
Psalm 9:11 [KJV]
"Sing praises to the LORD,
which dwelleth in Zion:
declare among the people his doings."
REKOMMENDERAS - MEST LÄSVÄRDA I SVERIGE
MOST RECOMMENDED
LÄNKAR TÄNKVÄRDA ARTIKLAR
Sverige
- ENPARTISTATEN?
2003-07 | DSM | Intervju med Hans Bergström: "Sverige har blivit en ENPARTISTAT och ingen reagerar"
2004-02-19|SvD|Maktmonopol|Emil Uddhammar
2004-02-07|SvD Bränn.|Johnny Munkhammar|Den stora staten faller
1987-09-25|SvD|Hans L Zetterberg|(s)ekten som blev statskyrka
- HÄLSO & SJUKINDIKATIONER
Sverige i fara! - Artikelsamling
USA
Harper's Weekly
IRAQ
2004-02-26|NPQ Global Viewpoint|Condoleezza Rice|on WMD & IRAQ;Preemption;Russia;Pakistan & NPT|
2003-03-15 | Bildt.net | Carl Bildt | Peace for Iraq |
2003-02-09 | bildt.net | Carl Bildt | War? Peace? |
2002-10-12 | bildt.net | Carl Bildt | War in Iraq?
2001 Sep. 12, Wednesday | Time | Lance Morrow | The Case for Rage and Retribution |
BIBEL-LÄNKAR MM
Andakt
O store Gud/How
Great Thou
art/Wie gross bist du
Vår Gud är oss
en väldig
borg
Daglig
resekost, ur
Luthers verk
Ljudfiler på
dagen.com
- Lewi Pethrus: Bakgrund till "Löftena kunna ej svika"
- Einar Ekberg: "Löftena kunna ej svika"
- C G Hjelm: "Gör verkligheter av möjligheter"
Sv. kyrkan
Sv.
kyrkans
Bekännelseskrifter
Olavus
Petri: Ur
"Förmaning till alla evangeliska predikare"
Dr. Martin Luther
Martin Luther
1483-1546,
Project Wittenberg
Luthers 95
teser, 1517
[danska + latin]
The 95 Theses
[även ty
+fi]
Martin
Luthers Lilla katekes
Schmalkaldiska artiklarna
- Om synden
-
Om lagen
- Om evangeliet
- Huru en människa blir rättfärdig inför Gud, och om goda
gärningar
Om påvens
makt och överhöghet
Om en
kristen
människas frihet
Om den
trälbundna
viljan
-
Om trons
visshet
-
Skriftens klarhet
Stora
Galaterbrevskommentaren
-
FEMTIO
LYSANDE FÖRTJÄNSTER HOS DEN EGNA RÄTTFÄRDIGHETEN
- "Alla
de som låta det bero på laggärningar äro under förbannelse"
Verteidigungsrede auf dem Reichstag zu Worms
18. April 1521
John Wesley
John Wesley's Sermons
Biblar
Luthersk
Nätbibelskola
Bibeln
1917
Folkbibeln
bibeln.se
Die
Bibel,
Martin Luthers berömda, 1534
Crosswalk.com Bible Study
Tools
King James Version
Greek
NT,
Nestle-Aland
Bible
Gateway
Online Bibles [olika grek. NT,
Septuaginta]
Bibliotheca Biblica
IntraText
LAG & RÄTT
Domarregler
Olavus
Petri Domareregler
Svensk lagstiftning
Lagrummet:
Lagar och författningar
Regeringskansliet
Riksdagen
ORD & SPRÅK
Ordböcker
SAOB
SAOL, sjätte
uppl.
1889
SAOL, åttonde
uppl.
1923
KOLUMNISTER
Sverige
Per
Ahlmark, DN
Carl Bildt
USA
Max Boot
David S. Brooks, NYT
Thomas L. Friedman, NYT
Christopher Hitchens,
Slate column,
Fighting Words
Christpher Hitchens, Column, The Mirror, London
The Christopher Hitchens Web
Charles Krauthammer, WP
William Safire, NYT