| START | Mest lästa | Debattartiklar || Motto: Vad Säger Skriften? | Bibeltolkningsprinciper || TACK GODE GUD! DU LEVER ÄNNU! VÄLKOMMEN HIT! || höger-kol.: Art. på Denna Sida | Tio senaste | ARKIV |

CID - CARL INGEMAR DAGMAN - KRISTENDOM & SAMHÄLLE +
<$BlogRSDURL$>
GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS

GUD MED DIG! | | Jesaja 7:14 | | Genesis 28:15 | | GOD WITH YOU!
+ + +

+ VALET 2014 & 2018 - Socialism & Islamism contra Kristen civilisation +
lördag, april 19, 2008

  dödsstraffets berättigande - Europas problem

GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS

2008-04-19 lö
cid KOMMENTAR DÖDSSTRAFFETS ÅTERKOMST - VERKLIGHETEN TRÄNGER SIG PÅ

I DN skriver idag Per Ahlin en ledarartikel med rubriken ”USA i dåligt sällskap” (DN 2008-04-19) som handlar om dödsstraffet. Han befarar en ökad avrättningstakt efter ett beslut i Supreme Court, amerikanska Högsta domstolen, att giftinjektioner inte strider mot konstitutionen. Högsta domstolen kommer dessutom att ta upp frågan om det är rätt att döma till döden för våldtäkt på barn.

Jag tänker att det är bra att DN med sin rubriksättning klart visar att USA inte är dåliga bara därför att de har dödsstraff. Somliga vill göra dödsstraffet till skiljeväggen mellan goda och onda, där de goda skulle vara de som värnar om mördares liv men inte om offrens, varken de mördades, deras efterlevande eller samhället.

DN gör här en tydlig markering, man fördömer inte USA därför att dödsstraff är tillåtet. Det är en bra början.

Men i slutet av artikeln distanserar sig Ahlin från rubriken, han skriver apropå den ökning av antalet avrättningar och den eventuella utvidgning av dödsstraffet han befarar:

”En utveckling i rakt motsatt riktning än den behövliga, således. En utveckling som skulle bekräfta att USA hör hemma i sällskap med stater Washington i andra fall inte vill beblandas med.” [min kurs.]

behövliga” säger han. Vaddå ”behövliga”? Utifrån vad? Menar Ahlin att USA skall överge dödsstraffet för att slippa bli ansedd vara på samma nivå som Kina och Saudi-Arabien? Det är inget argument emot dödsstraff, däremot ett exempel på hur desperat man är från dödsstraffsmotståndarnas sida.

Så hamnar alltså också Ahlin där så många andra dödsstraffsmotståndare hamnar. I brist på argument så söker man göra USA brottsliga genom att koppla ihop USA med diktaturer som har dödstraff. Det kallas på engelska, ”guilt by association”, eller på fint svenskt språk, genetisk argumentation [Wikipedia här]. Det är ett argumentationsfel som går ut på att ersätta sakargument med känslor. Genom att koppla USA till avskyvärda diktaturer hoppas man att avskyn skall smitta av sig och drabba också USA. Det är inte särskilt smart eller logiskt, framförallt är det orätt och orättfärdigt och det slår dessutom tillbaka. Det visar hur hjälplöst naken och utan argument man är. Motståndet emot dödsstraff är känslomässigt - inte sakligt.

Om man är på samma nivå som diktaturer (som alltid har dödsstraff, och som alltid missbrukar det) bara för att man har dödsstraff, vad gäller då om allt annat som demokratier har gemensamt med diktaturer? Myntväsen, banker, skatter, löner, rättegångar, lagar, straff, polis, säkerhetstjänst, krigsmakt, vägar, bilar, utbildning och så vidare – allt detta och mer är i sig självt gott, men missbrukas nästan alltid i diktaturer.

En sak blir inte dålig därför att den missbrukas. Det som är gott blir inte ont därför att det finns i en diktatur. En god sak blir inte ond bara för att diktaturer också har det. Goda saker kan missbrukas, men inte ens diktaturer missbrukar avsiktligt allting. Om dödsstraffet är ont i sig självt, så tillför det ingenting att säga att diktaturer använder dödsstraff. Om det är gott, så blir det inte mindre gott därför att somliga demokratier inte vill ha det.

Dessutom så är det folkviljan som skall bestämma i en demokrati. Att USA har dödsstraff beror på att det har stöd bland folket. Om Europas elit skulle lyssna på folket, om demokratierna i Europa vore mer demokratiska, så skulle många länder i Europa tvingas införa dödsstraff.

Det är nog många också i Sverige som skulle välkomna dödsstraff för dödligt våld, ja även för våldtäkt på barn. I det senare fallet tycks även en del som annars är emot dödsstraffet kunna tänka sig det. Det händer för mycket grymma saker mot barn. Gång på gång. I Sverige. Flera gånger per år! Det räcker nu.

Dödsstraffets budskap är solklart, samhället kommer inte tycka ”synd” om mördaren/barnfördärvaren, döden är det enda straff som återstår för att visa hur oacceptabelt och oursäktligt sådant är.

Dödsstraffet är naturligt och urgammalt, det finns i de äldsta lagsamlingar vi känner, precis som begreppet stöld. Stöld har alltid straffats, mord har alltid straffats med döden så länge vi haft lagar och antydan till rättssamhällen. Vi kan inte tänka oss ett samhälle utan äganderätt, och så länge vi har äganderätt måste vi ha lagar som förbjuder stöld och straffar stöld.

Så länge vi vill skydda oskyldigas liv måste vi döma mördare till döden. Så enkelt är det. Den gräns man passerar när man tar ett oskyldigt liv, kan man inte hitta en rimligt straff för om man tar bort dödsstraffet. Men i Sverige och till stor del i Europa skyddar man mördare mer än oskyldiga. Europa måste erkänna sin sjukdom och ta sin medicin.

Man kan skärpa straffen i paritet med brottets allvar, men på samma sätt som en oåterkallelig gräns passeras när man mördar, på samma sätt måste straffet återspegla detta. Ingen straffskärpning – förutom dödsstraff - kan återspegla det allvarliga i att ta en oskyldig människas liv.

Dödsstraffet är inte ett problem för USA, det är däremot ett problem för Europa - avsaknaden av det alltså. Problemet i Europa, det socialistiskt påverkade Europa, är att man inte vill veta av någon moral, man tror att moralen kan ändras, man tror att ingen är mer brottslig än den andre, man tror att det är synd om brottslingen, man tror att brottslingen själv är ett offer, man tror att brottsligheten minskar om man ”vårdar” brottslingar istället för att straffa, man tror att straff är fel, man tror att straff inte bara inte kan förändra en människa, man tror att människor blir sämre av straff.

Men som Barbro Hedvall skrev (fast med andra ord) i artikeln ”Ängslighetens tystnad” (DN 2008-04-12), det är inte den goda gärningens fel att de onda blir ondare. Om Kina avrättar fler oppositionella på grund av våra protester och bojkotter så KAN det aldrig bli vårt fel. På samma sätt, om lagens påbud och förbud, domar och straff gör brottslingen värre, så bevisar inte det att straff är fel eller odugligt. Det bevisar att den dömde och straffade är än ondare. Straffet skall vara till bättring och det kan vara det om den dömde tar på sig straffet väl medveten om att hans gärningar förtjänar straff. Om den onde blir ondare av straffet bör han få ännu hårdare straff och inte släppas ut alls.

Lagen, med dess domar och straff, är helig och god, och om någon blir ond eller än ondare av det som är gott, så har han bevisat hur stor hans ondska är.

*

Tillägg sö 20 april

Ett exempel på hur lättsinnigt motståndare mot dödsstraff resonerar är följande artikel i finlandssvenska Hufvudstadsbladet som utges i Helsingfors. Chefredaktören Max Arhippainen (så står det!) skriver i lördagens ledare om beslutet i Supreme Court (Högsta domstolen) med den fantasifulla rubriken "De amerikanska bödlarna fick tillbaka sin fullmakt att döda" (HBL 2008-04-19) . Redan detta visar vilken nivå han är på. Det är en propaganda artikel, som är ett utomordentligt exempel om man vill demonstrera hur desperata, okunniga och tanklösa de flesta dödsstraffsmotståndare är. Känslan styr allt de "tänker" i frågan.

Kommer senare - idag, hoppas jag - ta upp några av hans "argument" och visa varför de inte håller.

Domen 16 april i fallet Baze v. Rees i Supreme Court är läsvärd och nödvändig hemläxa om man vill diskutera beslutet seriöst. Om man vill förstå vad det handlar om måste man åtminstone läsa domaren Scalias 'Opinion', som finns på sidorna 57-64 [pdf-dokument, 97 sidor, Läs här]

Wall Street Journal kommenterar beslutet i en kunnig ledare kallad "A Supreme Revelation" (WSJ 2008-04-19).

*

LÄS OCKSÅ PÅ DENNA BLOGG:
* * * *
cid bloggens motto: "VAD SÄGER SKRIFTEN?" [Läs här]
cid bloggens tolkningsprinciper: Ständig Efterskrift [Läs här]
* * * *

*

Läs mer:
"Skydda oss från onda människor" (KvP 2008-04-16)
"Dödsstraffet gäckar än" (GP 2008-04-15)
bloggar:
"USA, Pakistan och tre diktaturer står för dödsstraffen" [Läs här]
"Dödsstraff fungerar inte" [Läs här]
"Kommer nu dödsstraffsdiskussionen åter på tapeten?" [Läs här]
(Andra intressanta bloggar om , , , )

*

Etiketter: , , ,

 


OBS!!
ARKIVERINGEN HAR ÄNDRATS!
till
lagring per datum istället för per månad!

Vänligen se "ARKIV" i höger spalten!
Content Swedish; English (starting July 2006)
Articles on Christianity & Society and
Comments on articles by others
by Carl Ingemar Dagman, Habo, Sweden
Email

Created Monday, Feb. 2, 2004
Changes in design Sept. 2006, Febr. 2008

Psalm 145 to 150 - Read from KJV

9-11 Psalm 23:4
Fear No Evil - Frukta intet ont

Psalm 9:11 [1917]
"Och må de som känna ditt namn
förtrösta på dig;
ty du övergiver icke
dem som söka dig, HERRE."

Psalm 9:11 [KJV]
"Sing praises to the LORD,
which dwelleth in Zion:
declare among the people his doings."


  LÄNK till CID på Twitter


  ARTIKLAR PÅ DENNA SIDA:

  dödsstraffets berättigande - Europas problem


  DE TIO SENASTE ARTIKLARNA:

  fackets fel att polisuppgiften blir underordnad
  kyrkskratt - räddad av klockan
  Israels utplåning - världen passiv?
  DNs moraliska strävan - god eller ond?
  vapentillgång gör inte en massmördare
  skolor brinner varje dag - varför?
  ungas våldsbrott - sjukhusen mest trovärdiga
  oskyldiga skall skyddas - längre straff av nöden
  alla män är inte brottslingar - allt våld är inte ...
  Timbro vill hindra kunskap om socialismen  ARKIV


  REKOMMENDERAS - MEST LÄSVÄRDA I SVERIGE

  DICK ERIXON - Sveriges mest läsvärde politiske kommentator

  VÄRLDEN IDAG - Sveriges mest utmanande tidning (nåja)

  MOST RECOMMENDED

  RealClearPolitics - the best every day

  LÄNKAR TÄNKVÄRDA ARTIKLAR

  Sverige
  - ENPARTISTATEN?

  2003-07 | DSM | Intervju med Hans Bergström: "Sverige har blivit en ENPARTISTAT och ingen reagerar"

  2004-02-19|SvD|Maktmonopol|Emil Uddhammar

  2004-02-07|SvD Bränn.|Johnny Munkhammar|Den stora staten faller

  2004-01-21 on|DN Ledare|Efter 44 år i följd 1932-1976,innebär perioden 1994-2006 ytterligare 12 obrutna år

  1987-09-25|SvD|Hans L Zetterberg|(s)ekten som blev statskyrka

  - HÄLSO & SJUKINDIKATIONER
  Sverige i fara! - Artikelsamling

  EU & USA
  2002-12|American Enterprise|Karl Zinsmeister|Bird's Eye|Old and In the Way (USA and Europe)|*MÅSTE LÄSAS!!

  USA
  Harper's Weekly

  IRAQ
  2004-02-26|NPQ Global Viewpoint|Condoleezza Rice|on WMD & IRAQ;Preemption;Russia;Pakistan & NPT|

  2004-02-23|Weekly Standard,Vol.9,Issue 23|Robert Kagan & William Kristol| The Right War for the Right Reasons|The liberation of Iraq was abundantly justified|

  2003-11-05 | Slate | Christopher Hitchens | Restating the Case for War - Waiting for Saddam to change is what got us into this mess in the first place | fighting words - A wartime lexicon

  2003-10-20 | Weekly Standard vol. 9, iss. 6 | Robert Kagan & William Kristol | Why We Went to War: The case for the war in Iraq, with testimony from Bill Clinton

  2003-03-15 | Bildt.net | Carl Bildt | Peace for Iraq |

  2003-02-09 | bildt.net | Carl Bildt | War? Peace? |

  2003-01-28 Tu | IHT The Internatonal Herald Tribune | Carl Bildt | End the Decades of War in Iraq - Regime change in Iraq isn't optional

  2002-10-12 | bildt.net | Carl Bildt | War in Iraq?

  9/11
  2001-10-08 må | Aftonbladet | Carl Bildt | "Låt en sak stå alldeles klar: USA har inte bara rätten att slå tillbaka mot Usama bin Ladin, utan också skyldigheten att göra det" |

  2001 Sep. 12, Wednesday | Time | Lance Morrow | The Case for Rage and Retribution |

  BIBEL-LÄNKAR MM

  Andakt
  O store Gud/How Great Thou art/Wie gross bist du
  Vår Gud är oss en väldig borg
  Daglig resekost, ur Luthers verk
  Ljudfiler på dagen.com
  - Lewi Pethrus: Bakgrund till "Löftena kunna ej svika"
  - Einar Ekberg: "Löftena kunna ej svika"
  - C G Hjelm: "Gör verkligheter av möjligheter"

  Sv. kyrkan
  Sv. kyrkans Bekännelseskrifter
  Olavus Petri: Ur "Förmaning till alla evangeliska predikare"

  Dr. Martin Luther
  Martin Luther 1483-1546, Project Wittenberg
  Luthers 95 teser, 1517 [danska + latin]
  The 95 Theses [även ty +fi]
  Martin Luthers Lilla katekes
  Schmalkaldiska artiklarna
  - Om synden
  - Om lagen
  - Om evangeliet
  - Huru en människa blir rättfärdig inför Gud, och om goda gärningar
  Om påvens makt och överhöghet
  Om en kristen människas frihet
  Om den trälbundna viljan
  - Om trons visshet
  - Skriftens klarhet
  Stora Galaterbrevskommentaren
  - FEMTIO LYSANDE FÖRTJÄNSTER HOS DEN EGNA RÄTTFÄRDIGHETEN
  - "Alla de som låta det bero på laggärningar äro under förbannelse"
  Verteidigungsrede auf dem Reichstag zu Worms 18. April 1521

  John Wesley
  John Wesley's Sermons

  Biblar
  Luthersk Nätbibelskola
  Bibeln 1917
  Folkbibeln
  bibeln.se
  Die Bibel, Martin Luthers berömda, 1534
  Crosswalk.com Bible Study Tools
  King James Version
  Greek NT, Nestle-Aland
  Bible Gateway
  Online Bibles [olika grek. NT, Septuaginta]
  Bibliotheca Biblica IntraText

  LAG & RÄTT

  Domarregler
  Olavus Petri Domareregler

  Svensk lagstiftning
  Lagrummet: Lagar och författningar
  Regeringskansliet
  Riksdagen


  ORD & SPRÅK

  Ordböcker
  SAOB
  SAOL, sjätte uppl. 1889
  SAOL, åttonde uppl. 1923

  KOLUMNISTER

  Sverige
  Per Ahlmark, DN
  Carl Bildt

  USA
  Max Boot
  David S. Brooks, NYT
  Thomas L. Friedman, NYT
  Christopher Hitchens, Slate column, Fighting Words
  Christpher Hitchens, Column, The Mirror, London
  The Christopher Hitchens Web
  Charles Krauthammer, WP
  William Safire, NYT


  Powered by Blogger