| START | Mest lästa | Debattartiklar || Motto: Vad Säger Skriften? | Bibeltolkningsprinciper || TACK GODE GUD! DU LEVER ÄNNU! VÄLKOMMEN HIT! || höger-kol.: Art. på Denna Sida | Tio senaste | ARKIV |

CID - CARL INGEMAR DAGMAN - KRISTENDOM & SAMHÄLLE +
<$BlogRSDURL$>
GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS

GUD MED DIG! | | Jesaja 7:14 | | Genesis 28:15 | | GOD WITH YOU!
+ + +

+ VALET 2014 & 2018 - Socialism & Islamism contra Kristen civilisation +
tisdag, december 09, 2008

  Världen idag - svärmartidning som VILL utestänga Kristus

GUDS ORD [dgggb] & MÄNNISKORS

2008-12-09 ti morgon
cid KOMMENTAR ÅTER TILL BIBELN - INGET FÖR VÄRLDEN IDAG

Den anonyma ledarartikeln ”Vägen tillbaka till verkligheten” (betalartikel) i Världen idag måndagen den 8 dec 2008, vill göra församlingar och kyrkor alkoholfria.

Argumentationen är obefintlig eller där något slags argument förs fram så är det svagt, för att inte säga manipulativt. Det är hur som helst antibibliskt och exkluderar inte bara alkohol och vin, utan också Kristus och hans bröder och systrar ur den formella församlingsorganisationen – om skribenten får som han vill.

Det är ju välkänt, säkert också på Världen idag, att Kristus inte bara drack vin, han förvandlade det alkoholfria vattnet till ett årgångsvin, och det gjorde han trots att gästerna redan hunnit dricka så mycket billigt vin att de inte kunde känna skillnaden (dvs de började bli lulliga).

Tänk så hemskt! Jesus gör tvärtom mot vad svärmarna vill. Svärmarna skulle ju gärna vilja 'trolla' allt vin och all sprit till vatten – om de bara kunde. Icke så Jesus. Jesus gör verkliga vardagsnära begripliga och underfulla under som vittnar om Guds godhet. Svärmarna vittnar i bästa fall – med eller utan svärmartrolleri - om mänsklig klokhet. Vem är nu tvärtemot vem? Jag säger: Världen idag gör tvärtemot Jesus, och det till sitt eget fördärv.

Så istället för att predika om vikten av att gästerna övergick till A-absolutism för Guds skull och för alla syndares skull och för den nödvändiga väckelsens skull, så ger Jesus, Guds Son, ännu mer - och bättre! vin till dem som redan fått för mycket. Varför? Jo, vinet började ta slut, detta som svärmarna kallar berusningsmedel och farlig drog, detta skadliga vin räckte inte, festen drog ut på tiden och gästerna kanske blev fler än man tänkt, kan hända att Jesu närvaro gjorde att fler kom än som var bjudna. Ingen ville gå hem så länge Jesus var där, och Maria kanhända kände att det hela lutade åt att Jesus hade en viss skyldighet att göra något. Gästerna var inte helt däckade, och ännu inte otörstiga, de ville ha mer, det var ju fest, en bröllopsfest dessutom. Så bara för att det började ta slut och man fortfarande ville dricka, så förvandlar Jesus alkoholfritt vatten till det bästa årgångsvinet – det var garanterat inget alkoholfritt vin. Välsignade bröllopsgäster som stannade kvar kanske för Jesu skull och drack vin under tiden – de blev inte svikna av Jesus, de fick se något de aldrig kunnat tänka ut själva!

Och stackars svärmare, de utestänger Jesus inte bara från bröllop utan också från församlingen – inget bästa vin där när allt det dåliga tagit slut. Det är ju tråkigt ty det är ju uppenbart att 'Livets Ord' i Uppsala för länge sedan druckit sig rejält fulla av dåligt vin och sedan länge borde omtalat för Jesus att deras vin är slut. Kanhända är de inte törstiga på ett bättre vin? Kanhända letar de fram allehanda dåligt vin ur vilka källare som helst, troligen några klostergömmor eller några valv i det hedniska Rom.

Kanhända är Jesus bortförbjuden, han kanske redan är utesluten av andra skäl – då lär de ju inte märka någon skillnad. Inte heller Jesu moder kan vara kvar i församlingen – det måste ju vara en katastrof för Livets Ords nykatolska läromästare. Det var ju som bekant Jesu moder som omtalade behovet för Jesus.

Tänk vad stort! Du behöver inte ens bedja – det räcker att säga som det är: Vinet är slut! Och Gud är en så god Gud att han inte bara ger vin, utan det bästa vinet - och det fastän de inte kan uppskatta det!

Istället för att moralisera om att man inte skall dricka alls så låter både Maria och Jesus gästerna få mer vin, ja ett riktigt moget och fullkomnat vin. Se där hur Jesus gör då människor dricker för mycket dåligt vin. Jesus är ingen moralist, inte ens då det gäller alkohol. Det är ingen tvekan – även på Jesu tid, som i alla tider, har alkohol ställt till en massa elände. Men Jesus tar inte ansvaret från de ”svaga” och lägger det på de ”starka”. Han bjuder mer och bättre vin till de som redan druckit för mycket. Det tål att tänka på!

Dessutom vet vi av Skriften att de som kallar sig bröder och missbrukar alkohol skall man inte umgås med, man skall frysa ut dem. Men vår tids omdefinierade kristendom gör tvärtom. Man urskuldar dem och ger dem stora famnen, som om apostlarna inte visste något om vad sann kärlek är. För Gud ligger ansvaret på missbrukaren, inte på församlingen. För svärmarna så gäller det hela tiden att hitta någon att ta hand om så de kan känna sig goda och fromma i sig själva. Man kan undra om de verkligen känner sin synd och har sitt hopp till Jesu blod allena.

Men svärmarna vill nuförtiden precis som på Jesu tid vara heligare än Gud.

Apostlarna har dock ingen annan lära än Kristus. Vin eller alkohol förbjuds icke, endast missbruk. Inte ens församlingsföreståndare förbjuds att dricka vin. Men svärmare har i alla tider inte kunnat nöja sig med Guds bud. De vill ha ”svårare” krav, de vill göra det ”svårt”, så att de kan berömma sig. För att dölja sin olydnad och sitt uppror emot Guds bud så hittar de på en mängd rationalistiska, förståndiga, kloka och nyttiga skäl till att sätta sina egna påhittade bud istället för Guds ord. Och de lägger ned mycket möda på att omtolka de enklaste och tydligaste bibelord så att de kan hävda att de egentligen betyder något helt annat. Så ser upproret och olydnaden ut i alla tider från allra första början: ”Skulle Gud ha sagt?” ”..att vin är tillåtet?”, ”..att vi skall frysa ut drinkare som kallar sig troende?”. Det är uppenbart att modern kristendom till sitt väsen skiljer sig från nytestamentlig kristendom.

Ack, hur kloka är inte dessa svärmare då de föraktar Guds ord och beundrar sina egna. Men dessa bud de hittar på, de är i själva verket lättare, inte svårare. De är köttsliga och oandliga, de är sådana att även en icke-troende lätt kan uppfylla dem om man skulle vilja. De fordrar inte omvändelse eller den Helige Andes kraft. Men hjärtats fördolda synder kan inte besegras med egna krafter, och dessa synder inte bara står kvar, de förökas då människor gör sig egna och andra bud än de Gud har gett oss. Förbannat är det. Djävulens finter och blå dunster – ett fyrverkeri utan like,

Satan gör vad han kan för att göra svart till vitt, och vitt till svart. Svärmare har alltid stått redo att med de bästa av skäl gå Djävulen till mötes och göra Guds ord omintet – tänk vad man kan vinna på det! O vad skönt det ser ut det Satan erbjuder, det måste vara gudomligt, säg?

Man gör alltså i strid med Guds ord alkoholfriheten i församlingarna till ett villkor för att kyrkan skall kunna fullgöra sitt uppdrag. Men man nöjer sig inte med det, man gör alkoholfriheten till vägröjare för väckelse och en eventuell fortsatt frihet för alkoholbruk bland församlingsmedlemmar skulle alltså stänga vägen för väckelse. Detta är strunt och ofromt fromleri – om vi nu skall tala eufemistiskt. Sant är att det är sataniskt eftersom det öppnar himmelen för sådana som inte KAN komma ditin och stänger för sådana som ÄR inne.

Motivet må vara aldrig så gott, med osanningar och manipulation och antibibliska läror åstadkommer man inget gott inför Gud. Inte ens om alkoholmissbruket skulle minska om alla församlingsmedlemmar avstod från all alkohol (det är praktiskt omöjligt om vi skall mena noll procent - alltså måste man börja diskutera procentsatser på samma sätt som man diskuterat hårlängder!) så vore det önskvärt eftersom det sätter Guds ord ur spel. För Gud gäller det för mer att uttaga människor ur världen än att förbjuda alkohol. Säg är det inte underligt?

Vad tänker egentligen Världen idag och alla de i frikyrkan i övrigt som har samma idéer? Jesus måste vara en stötesten för dem hela tiden, aldrig är han korrekt på dessa moralisters sätt. Och dessa neokatoliker – stackars dem! – hur besvärlig är inte till och med Maria för dem! Hon som tackar Gud för att han genom sådana kristna som president Bush störtar tyranner som Saddam, och dessutom ser till att Jesus fixar bästa vinet till sist fastän alltför många fått ”för mycket” redan. Deras föreställning om den rena och syndfria Maria är kantslagen minst sagt.

Världen idag borde fråga sig själva vad de tänker om Jesus. Om nu Jesus, Guds enfödde Son av evighet, ger det bästa vinet till dem som redan av dåligt vin fått för mycket, vad säger det oss? Borde inte Jesus om någon insett vilket oerhört försvar för obotfärdiga drinkare detta hans första under skulle bli? Varför avstod han inte från detta under – för vår tids alkoholistbarns skull? Kan det bero på att han håller varje människa ansvarig för sina egna gärningar och inte godtar några sentimentala bortförklaringar eller egotrippade ursäkter, och absolut säger nej till alla dessa som vill ”förverkliga” sig själva genom att spela duktiga genom att ta hand om dem som inte kan ta hand om sig själva.

Gud fordrar av varje människa att hon skall försörja sig själv, och Gud ger åt var och en det han behöver, inklusive makten att ta ansvar över sitt liv. Nya testamentet är kemiskt rent från all social verksamhet riktad till otroende, fattiga eller inte, och troende drinkare skall som sagt frysas ut.

Världen idag skriver:

”Vägen ut ur exklusivitet och vägen tillbaka till kyrkans uppdrag att nå de förlorade, börjar därför med att återskapa den alkoholfria miljön i kyrkan.”

Församlingen betyder för skribenten inte Nya testamentets församlingar – de var ju som bekant inte alkoholfria. Skribentens kännedom sträcker sig blott till 1800-talet, men inte heller då var alla kristna sammanhang alkoholfria, troligen är det vissa sekter som avses, främst baptistiska sådana och då närmast i Sverige. Alkoholfriheten är ju som bekant något speciellt för Sverige och annars i världen inte så vanlig.

Kanhända tänker sig skribenten att kristendomen uppfanns av 1800-talets baptister, och så tillvida har han ju en poäng, att den kristendomsvarianten inte är biblisk kristendom, men att det skulle vara den rätta kristendomen som först för 150 år sedan uppfinns just i Sverige, ja enbart här, det är en åsikt som gör skribenten till något av det mest sorgliga exemplet på sektskribenter vi har just nu. För den sakens skull är jag glad om han eller hon förblir anonym.

Världen idag hyllar alltså sektförsamlingar, men är inte intresserad av att ha Nya testamentets församlingsliv som mall. Märkligt, men inte förvånande, det stämmer in i det mönster av bibelförakt som är det mest typiska för vår tids nominella kristenhet oavsett sammanhang.

De olika kristna sammanhangen skiljer sig åt endast i vilka stycken man föraktar bibelordet, Guds ord – själva föraktet och vägandet, väljandet och vrakandet har man gemensamt.

Alla är de avfallna, alla har de avvikit, alla söker de sitt eget, alla söker de sin egen vinning. Alla gör de sig människobud som de sätter över och istället för Guds ord. Det är förbannat.

Den anonyme författaren erkänner märkligt nog i första meningen att alkoholkonsumtion kan vara ett bruk som man inget kan invända emot, men i samma mening påstår denne strax att alkohol är ett berusningsmedel. Det är manipulativt, osakligt och osant. Nästan allt som vi kallar gifter är inte bara ofarliga utan kan vara nyttiga i mindre doser, ofta större än vi tänker oss. Många gifter är i själva verket läkemedel, rätt använda. Det är osakligt att kalla dem gifter då de används som läkemedel, eftersom de då inte är skadliga utan nyttiga.

På samma sätt: De som inte missbrukar alkohol använder det inte som berusningsmedel. Att man KAN bli berusad av alkohol är ett faktum, att man tål olika mycket är ett faktum, att alkoholen hör till Guds gåvor som vi skall tacka Gud för och får och KAN njuta av, är ostridigt.

Att alkohol samtidigt ÄR ett oerhört stort problem för väldigt många människor är ett faktum som Världen idag gör rätt i att uppmärksamma. Det talas definitivt för lite om detta. Varje helg råkar många unga och äldre illa ut därför att de själva eller andra missbrukat alkohol och tappar omdömet och förlorar reaktionsförmåga och balans.

Det odlas en dryckeskultur bland det allt yngre ”utefolket” som för några, fler än man vill tänka på, är förödande, men det måste också sägas att de flesta kan hantera det. Men det måste också sägas att i trafiken i omkring en tredjedel av alla dödsolyckor alkohol är inblandat och ofta själva orsaken.

Men oavsett allt – det må gälla krig, dödsstraff, våld, skjutvapen, knivar, alkohol – missbruk avhjälps icke med totalförbud för allt bruk, sådant skapar alltid nya och andra problem, oftast värre än de ursprungliga. Vi förbjuder inte försvarsadvokater därför att somliga missbrukar sitt uppdrag och med tricks fixar mördare fria mot bättre vetande. Inte heller förbjuder vi förkunnandet av Guds nåd bara för att så många, ja de flesta missbrukar nåden till ont och fortsatt syndande.

Tvärtom avhjälps missbruk genom att desto mer och bättre bruka saker och ting rätt. Men villolärare har i alla tider vägrat att lyssna till ett sådant ”moderat” program. Det extrema och till skenet konsekventa lockar alltid sådana som bara ser synden i det yttre och inget vet om hjärtats fördärv.

Den som håller sig till Guds ord kan med fördel tänka på hur god Gud är som till överförfriskade som fått slut på sitt dåliga vin – läs gärna: villoläror – ger i överflöd av det bästa årgångsvinet, det är den rätta och sunda läran, Guds eviga ord som aldrig förgår. Tänk vilken nåd detta är. De som fått nog av det dåliga vinet erbjuds ett bättre, fastän de ännu inte är i skick att uppskatta det.

Gud lämnar inte de vilseledda åt sitt öde. Åt den som tröttnat på det dåliga vinet eller druckit slut på det, men fortfarande är törstig, till honom erbjuds det bästa vinet sist, att dricka sig riktigt drucken av gratis.

*

En sekt eller sektförsamling är en sammanslutning som har andra krav på medlemskap i Guds församling än Guds ord. Baptister är sekter så länge de kräver sektdopet. Livets Ord är ett familjeföretag på den religiösa marknaden som söker framgång före sanning och dess församling är en sektförsamling eftersom den kräver erkännande av Ulf Ekmans Vision som överordnad Skriften.

Svärmare eller spiritualister (spirituella, folk som sysslar med spiritualitet) är sådana som sätter sina egna inbillningar, känslor och erfarenheter och ”maningar” över och istället för Guds ord.

Det är nu inget konstigt, och inte svårt att förstå att de som redan är sekter och svärmare går vidare på samma olydnadens syndiga väg. Att införa A-absolutism som medlemskrav kommer inte göra sekterna mindre exklusiva och mindre antifolkliga, utan precis tvärtom. De blir både mer sekteristiska, svärmiska och antibibliska, dessutom blir de mer exklusiva i antifolklig mening, om de inför detta krav som står i strid med Skriften som är Guds ord.

Det är en andrahandsfråga huruvida alkoholfrihet i 'kristna' församlingar är ett effektivt sätt eller inte att bekämpa en växande alkoholism i kyrka och samhälle. Jag tänker att det inte är det, och den anonyme skribentens beskrivning av väckelsehistorien och nykterhetskampen är schablonmässig och missvisande och är därför ett anti-argument.

Men även om detta vore en verksam metod, på kort eller lång sikt, så skulle jag hävda att en kristen församling måste säga nej till sådant därför att står i strid med livets ord.

Det är oerhört allvarligt att ställa krav som Gud inte ställer, isynnerhet då det gäller medlemskapet i en församling som kallas Guds. Den församling som går utanför Guds ord i sina krav är inte längre en Guds församling, om det nu någonsin varit det.+

*

LÄS OCKSÅ PÅ DENNA BLOGG:
* * * * * Om Lydnad & Olydnad, Mot Gud & Människor, Enligt Bibeln & Vår Tids Kristenhet [ pdf ]
* * * * *
* Hur mycket kan man ändra på och ändå hävda att man har BIBELN SOM HÖGSTA NORM? [Läs här] [ pdf ]
* * * *
cid bloggens motto: "VAD SÄGER SKRIFTEN?" [Läs här]
cid bloggens tolkningsprinciper: Ständig Efterskrift [Läs här]
* * * *

LÄS MER:
Andra intressanta bloggar
*

Etiketter: , , , , , , ,

 


OBS!!
ARKIVERINGEN HAR ÄNDRATS!
till
lagring per datum istället för per månad!

Vänligen se "ARKIV" i höger spalten!
Content Swedish; English (starting July 2006)
Articles on Christianity & Society and
Comments on articles by others
by Carl Ingemar Dagman, Habo, Sweden
Email

Created Monday, Feb. 2, 2004
Changes in design Sept. 2006, Febr. 2008

Psalm 145 to 150 - Read from KJV

9-11 Psalm 23:4
Fear No Evil - Frukta intet ont

Psalm 9:11 [1917]
"Och må de som känna ditt namn
förtrösta på dig;
ty du övergiver icke
dem som söka dig, HERRE."

Psalm 9:11 [KJV]
"Sing praises to the LORD,
which dwelleth in Zion:
declare among the people his doings."


  LÄNK till CID på Twitter


  ARTIKLAR PÅ DENNA SIDA:

  Världen idag - svärmartidning som VILL utestänga Kristus


  DE TIO SENASTE ARTIKLARNA:

  Vad de kristna behöver - om bibelförakt i Dagen & ...
  Kristenhetens omdefiniering av kristendomen - Schl...
  Om Guds rike - Stefan Gustavsson ändrar sig del II
  Hur skall Bibeln, den heliga Skrift, läsas?
  Bibelförakt hos kristna ledare: Arenius, Halldorf,...
  Stefan Gustavsson ändrar sig om civil olydnad
  Om lydnad & civil olydnad mot Gud & människor, enl...
  Om lydnad & civil olydnad mot Gud & människor, enl...
  Vapen, moralister & Bibeln
  Dödsstraffet, Gud, Bibeln, Kristenheten & Dagen  ARKIV


  REKOMMENDERAS - MEST LÄSVÄRDA I SVERIGE

  DICK ERIXON - Sveriges mest läsvärde politiske kommentator

  VÄRLDEN IDAG - Sveriges mest utmanande tidning (nåja)

  MOST RECOMMENDED

  RealClearPolitics - the best every day

  LÄNKAR TÄNKVÄRDA ARTIKLAR

  Sverige
  - ENPARTISTATEN?

  2003-07 | DSM | Intervju med Hans Bergström: "Sverige har blivit en ENPARTISTAT och ingen reagerar"

  2004-02-19|SvD|Maktmonopol|Emil Uddhammar

  2004-02-07|SvD Bränn.|Johnny Munkhammar|Den stora staten faller

  2004-01-21 on|DN Ledare|Efter 44 år i följd 1932-1976,innebär perioden 1994-2006 ytterligare 12 obrutna år

  1987-09-25|SvD|Hans L Zetterberg|(s)ekten som blev statskyrka

  - HÄLSO & SJUKINDIKATIONER
  Sverige i fara! - Artikelsamling

  EU & USA
  2002-12|American Enterprise|Karl Zinsmeister|Bird's Eye|Old and In the Way (USA and Europe)|*MÅSTE LÄSAS!!

  USA
  Harper's Weekly

  IRAQ
  2004-02-26|NPQ Global Viewpoint|Condoleezza Rice|on WMD & IRAQ;Preemption;Russia;Pakistan & NPT|

  2004-02-23|Weekly Standard,Vol.9,Issue 23|Robert Kagan & William Kristol| The Right War for the Right Reasons|The liberation of Iraq was abundantly justified|

  2003-11-05 | Slate | Christopher Hitchens | Restating the Case for War - Waiting for Saddam to change is what got us into this mess in the first place | fighting words - A wartime lexicon

  2003-10-20 | Weekly Standard vol. 9, iss. 6 | Robert Kagan & William Kristol | Why We Went to War: The case for the war in Iraq, with testimony from Bill Clinton

  2003-03-15 | Bildt.net | Carl Bildt | Peace for Iraq |

  2003-02-09 | bildt.net | Carl Bildt | War? Peace? |

  2003-01-28 Tu | IHT The Internatonal Herald Tribune | Carl Bildt | End the Decades of War in Iraq - Regime change in Iraq isn't optional

  2002-10-12 | bildt.net | Carl Bildt | War in Iraq?

  9/11
  2001-10-08 må | Aftonbladet | Carl Bildt | "Låt en sak stå alldeles klar: USA har inte bara rätten att slå tillbaka mot Usama bin Ladin, utan också skyldigheten att göra det" |

  2001 Sep. 12, Wednesday | Time | Lance Morrow | The Case for Rage and Retribution |

  BIBEL-LÄNKAR MM

  Andakt
  O store Gud/How Great Thou art/Wie gross bist du
  Vår Gud är oss en väldig borg
  Daglig resekost, ur Luthers verk
  Ljudfiler på dagen.com
  - Lewi Pethrus: Bakgrund till "Löftena kunna ej svika"
  - Einar Ekberg: "Löftena kunna ej svika"
  - C G Hjelm: "Gör verkligheter av möjligheter"

  Sv. kyrkan
  Sv. kyrkans Bekännelseskrifter
  Olavus Petri: Ur "Förmaning till alla evangeliska predikare"

  Dr. Martin Luther
  Martin Luther 1483-1546, Project Wittenberg
  Luthers 95 teser, 1517 [danska + latin]
  The 95 Theses [även ty +fi]
  Martin Luthers Lilla katekes
  Schmalkaldiska artiklarna
  - Om synden
  - Om lagen
  - Om evangeliet
  - Huru en människa blir rättfärdig inför Gud, och om goda gärningar
  Om påvens makt och överhöghet
  Om en kristen människas frihet
  Om den trälbundna viljan
  - Om trons visshet
  - Skriftens klarhet
  Stora Galaterbrevskommentaren
  - FEMTIO LYSANDE FÖRTJÄNSTER HOS DEN EGNA RÄTTFÄRDIGHETEN
  - "Alla de som låta det bero på laggärningar äro under förbannelse"
  Verteidigungsrede auf dem Reichstag zu Worms 18. April 1521

  John Wesley
  John Wesley's Sermons

  Biblar
  Luthersk Nätbibelskola
  Bibeln 1917
  Folkbibeln
  bibeln.se
  Die Bibel, Martin Luthers berömda, 1534
  Crosswalk.com Bible Study Tools
  King James Version
  Greek NT, Nestle-Aland
  Bible Gateway
  Online Bibles [olika grek. NT, Septuaginta]
  Bibliotheca Biblica IntraText

  LAG & RÄTT

  Domarregler
  Olavus Petri Domareregler

  Svensk lagstiftning
  Lagrummet: Lagar och författningar
  Regeringskansliet
  Riksdagen


  ORD & SPRÅK

  Ordböcker
  SAOB
  SAOL, sjätte uppl. 1889
  SAOL, åttonde uppl. 1923

  KOLUMNISTER

  Sverige
  Per Ahlmark, DN
  Carl Bildt

  USA
  Max Boot
  David S. Brooks, NYT
  Thomas L. Friedman, NYT
  Christopher Hitchens, Slate column, Fighting Words
  Christpher Hitchens, Column, The Mirror, London
  The Christopher Hitchens Web
  Charles Krauthammer, WP
  William Safire, NYT


  Powered by Blogger